02 363 12 11

Aneurysma

Een aneurysma is een plaatselijke verbreding van een slagader of ader. Een slagader staat onder hoge druk: de bloeddruk. Wanneer een zwakke plek in de wand van het bloedvat ontstaat kan deze onder invloed van de druk gaan uitzetten. Zo’n zwakke plek ontstaat meestal door de leeftijd (slijtage) of door aderverkalking. Klassiek vergelijken we een aneurysma met een ballon. Het kan niet blijven uitzetten, als het te groot of breed wordt kan het springen (“ruptuur”). Een ruptuur is levensbedreigend, zeker als het in de buik of borstkas gebeurt.

Een aneurysma veroorzaakt bijna nooit klachten, je weet niet of je het hebt. Het wordt meestal ontdekt als je het specifiek onderzoekt met bijvoorbeeld een duplexonderzoek. Of het wordt  soms toevallig gezien, als er bijvoorbeeld eens een scan genomen wordt.

Omdat een ruptuur levensbedreigend is, wordt een aneurysma dat te groot wordt preventief behandeld. Er bestaan twee mogelijkheden. Ofwel wordt het zieke stuk uitgezette slagader tijdens een operatie vervangen door een stevige kunstslagader. Dat is meestal een grote operatie. Ofwel wordt binnenin de verbreding een buis opgeschoven ter versteviging van de zieke wand. Dat is een veel minder grote operatie, het buisje wordt meestal via een klein sneetje in de lies binnengebracht en opgeschoven. Of een aneurysma klassiek moet geopereerd worden of via de lies kan behandeld worden, hangt af van patient tot patient.